maanantai 27. huhtikuuta 2015

Koh Tao, Thaimaa - Pitkäksi venähtänyttä rantalaiskottelua

Bangkokista tarkoituksenamme oli lähteä johonkin rantakohteeseen lähinnä laiskottelemaan, sukeltamaan ja nauttimaan auringosta. Oikeastaan ainoana suunnitelmana oli se, että mennään johonkin paikkaan jossa emme ole ennen käyneet. Kuinkas kävikään? Löysimme itsemme lopulta Koh Taolta, jossa olemme käyneet kaksi kertaa aiemmin. Tylsää? Ehkä. Hauskaa? Kyllä. Tällä kertaa matkustamisen ja olemisen helppous voitti viitseliäisyyden ja vietimme Koh Taolla lopulta 10 päivää putkeen. Se olikin kaiken kaikkiaan hyvä ratkaisu ja saimme mukavaa vaihtelua aiempaan trekkaukseen ja kaupunkielämään. Koh Taolle siirtyminen ei ollut kuitenkaan mukavin osuus matkasta. Ajattelimme, että yöbussi ja aamulautta -yhdistelmä olisi tarjonnut sopivat yöunet bussissa ja sitten olisimme aamupäivällä pirteinä perillä. Bussi lähti matkaan noin seitsemän aikoihin illalla ja se pysähtyi illalla luvatusti huoltoasemalle, mutta vain kuskin taukoa varten! Matkustajat pidettiin tiukasti bussissa sisällä, syy tähän jäi kaikille epäselväksi. Tauon jälkeen sammutettiin valot, joten rupesimme nukkumaan. Pari tuntia tästä, noin kello kahden aikaan yöllä, kuski täräytti valot päälle ja rupesi meuhkaamaan: ”Last stop! Last stop!” Mielestämme kyseessä oli kyllä first stop. Syy edellisen pysähdyksen skippaamiseen selvisi, kun kuski hyppäsi tässä taukopaikassa oman kioskinsa taakse myymään evästä matkaajille. Näin maksimoidaan liikevaihto Thaimaan tapaan. :)

Pysähdyksen jälkeen matkattiin vain noin puolitoista tuntia Chumphonin satamaan, jonne saavuimme neljän aikoihin aamuyöllä. Lautta lähti seitsemältä, joten satamassa pystyimme ottamaan pienet torkut. Hyttyset tosin aikoivat imeä meidät kuiviin, siinä kuitenkaan onnistumatta. Parin-kolmen tunnin lauttamatka meni mukavasti nukkuessa ja lopulta pääsimme Koh Taolle noin kymmeneltä aamulla. Onneksi olimme varanneet majoituksen yhdeksi yöksi etukäteen, joten lauttasatamasta pääsimme majapaikan ajoneuvolla suoraan hotellille lepäilemään. Seuraavana päivänä lähdimme kiertämään saaren majapaikkoja ja lopulta päädyimme toiseen vaihtoehtoon Sairee-rannan eteläpäädyn tuntumasta. Valintaan vaikutti muun muassa kuvissakin näkyvä uima-allas.

Maisemia hotellin rannasta
Hotellin uima-altaalla kelpasi loikoilla
Viereisen sukelluskoulun koirakin ottaa lunkisti

Alun matkavaikeuksien jälkeen aika Taolla kului mukavasti. Sää oli koko ajan hyvä, aurinko paistoi ja lämmintä oli n. 35 astetta. Joni suoritti Advanced Adventurer -jatkokurssin saarella toimivassa suomalaisessa sukelluskoulussa Koh Tao Diversissa. Pauliinan keskittyi sen sijaan auringossa loikoiluun ja ananasmehuista nautiskeluun. Lisäksi vuokrasimme pariksi päiväksi skootterin ja ajelimme pitkin saarta. Kävimme nauttimassa aurinkoisesta päivästä Aow Leuk -nimisellä pienemmällä rannalla, johon ihastuimme viime reissullamme. Harmiksemme kyseisenä päivänä kävi kuitenkin todella kova tuuli joka toi rantaan roskia ja teki meressä uimisen hankalaksi, snorklaamisesta ja haiden bongaamisesta puhumattakaan. Huristelimme myös saaren pohjoispäässä sijaitsevalle Mango Viewpointille. Reitti näköalapaikalle oli mäkinen ja huonokuntoinen, eikä ajoneuvomme jaksanut kuljettaa kahta matkustajaa jyrkkiä mäkiä ylös. Niinpä Pauliinan ei auttanut kuin nousta kyydistä ja jatkaa matkaa jalan Jonin huristellessa edellä skootterilla. Meinasi olla vähän hikistä puuhaa, mutta päästiinpä perille! Ja se oli kaiken vaivan arvoista, maisemat olivat upeat.

Tuulinen päivä Aow Leukilla
Näkymät Mango Viewpointilta
Pauliina ihastelee maisemia

Koh Taolla turismi keskittyy vahvasti sukelluksen ympärille ja saarella suoritetaankin enemmän sukelluslupia kuin missään muussa paikassa maailmassa. Tämä tarkoittaa, että mikään autio paratiisisaari Koh Tao ei missään nimessä ole, mutta ilmapiiri saarella on mukavan välitön ja rento. Aamupäivällä rannoilla ja kaduilla on melko hiljaista, koska iso osa matkaajista on sukeltamassa. Alkuillasta kadut ja ravintolat täyttyvät suurilta osin nuorehkoista matkaajista, joten iltaelämää on myös tarjolla. Thaimaan nykylainsäädännön mukaan musiikin on hiljennyttävä puoliltaöin, joten käytännössä kaikki sulkeutuu viimeistään silloin. Suurempi biletysmeininki keskittyy (onneksi) eteläiselle naapurisaarelle Koh Phanganille, Taon iltaelämän ollessa enemmän chillauspainoitteinen.

Sukellusmahdollisuudet ovat Taolla erittäin hyvät. Etenkin meidän siellä ollessamme vedet olivat kirkkaat ja merielämä vilkasta. Valashaita ei tällä kertaa näkynyt, mutta niitäkin on todistettavasti silloin tällöin havaittu ainakin Chumponin pinaakkelin liepeillä. Kyseinen otus syö suuresta koostaan huolimatta planktonia, joten huolestuneet voivat huokaista helpotuksesta. Sukeltaminen Taolla on myös kohtuullisen edullista. Esimerkiksi Open Water Diver -luvan saa todennäköisesti suoritettua halvemmalla kuin missään muualla. Sukeltaminen on mukava harrastus ja siitä saa hyvän syyn lähteä aina silloin tällöin lämpimien vetten ääreen. (Suosittelen! -Joni)

Sairee-rannan iltatunnelmaa
Auringonlasku hotellin rannasta

Koh Taolta matkamme jatkui kohti Malesiaa ja Sepangin F1-kisoja. Siitä lisää myöhemmin!

- Pauliina & Joni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti