tiistai 5. toukokuuta 2015

Koh Lipe & Bangkok, Thaimaa - Tungosta paratiisissa

Malesiasta jatkoimme matkaa takaisin Thaimaan puolelle Koh Lipen pienelle saarelle. Koh Lipe on yksi Thaimaan eteläisimmistä saarista Andamaanienmeren puolella. Hiekkarannat Lipellä ovat todella upeat ja vesi on kristallinkirkasta. Lisäksi saari on käveltävissä ympäri reilussa tunnissa. Kaikki paratiisin elementit ovat siis olemassa. Valitettavasti turismi on lähtenyt siellä täysin käsistä. Pienenpieni saari on pakkautunut aivan täyteen ihmisiä. Meno on melkein kuin Phuketissa konsanaan. Saaren läpi kulkee Walking Street -kävelykatu, jonka varrella on ravintoloita, kauppoja, kahviloita, matkatoimistoja, sukellusfirmoja ynnä muita turisteille palveluja tarjoavia putiikkeja. Iltaisin kävelykadulle ei mahtunut kunnolla kävelemään muiden sekaan. Rannat olivat täynnä pitkähäntäveneitä, joiden seassa juuri ja juuri pystyi uimaan. Kaiken lisäksi kovimman sesonkiajan piti olla jo ohi, joten olimme hieman järkyttyneitä. Olimme tulleet etsimään rauhaa, mutta toisin kävi. Ei kuitenkaan pidä valittaa liikaa - vietimme saarella lopulta erittäin mukavat neljä päivää!

Rantamaisema majapaikkamme edustalta
Tältä näyttää saapuessa saaren edustalla olevalle lautalle. Laituria kun ei ole.
Hiekkaranta on pitkä ja leveä
Kylttejä sinne ja tänne

Valtavalla turistimäärällä on myös haittansa saaren ympäristölle - jätettä tulee aivan valtavasti. Saarta ympäri kävellessämme näimme, että auringonnousun puoleisen rannan pohjoisosaan oli tuotu iso proomu johon lastattiin kuorma-autoittain kaikenlaista roskaa. Lipellä on eräänlainen jätteenkäsittely ja -polttolaitos, mutta sen kapasiteetti tuskin riittää saaren turistimääriin. Toivottavasti jätteet vietiin proomulla mantereelle kierrätettäväksi, eikä niitä kuljetettu avomerelle dumpattavaksi. Mene ja tiedä, mutta tässä on yksi esimerkki Thaimaan pienten saarten räjähdysmäisen turistimäärän kasvun varjopuolista. Infra ei yksinkertaisesti ehdi pysyä matkailijamäärän perässä.

Turismin kääntöpuoli
Saaren pohjoisosan maisemat. Taustalla Koh Adang.
Kävelyreissulla Lipen syrjäisemmillä kaduilla

Väenpaljous kertoo myös siitä, että Lipe on aivan erityinen paikka. Joissain lähteissä saarta kutsutaan jopa Thaimaan Malediiveiksi. Vaikka emme ole käyneet Malediiveilla, niin väite on helpohko niellä. Sen verran upeat hiekkarannat ja kirkkaat vedet Lipellä on. Sukellusmahdollisuudet ovat myös erinomaiset. Joni kävi yhtenä päivänä Lipellä toimivan sukellusfirman Forra Divingin sukellusreissulla. Päivään kuului aikainen herätys, parin kolmen tunnin venematkat, lounas sekä tietenkin kolme sukellusta. Korallit ovat lähivesissä vielä hyvässä kunnossa loistaen eri väreissään. Merielämä on kohtuullisen vilkasta, joten myös eri fisuja näkee paljon. Oman mausteensa sukeltamiseen tuo joissain sukelluspaikoissa olevat vahvat virtaukset. Päivän viimeinen sukellus jäikin erityisesti mieleen, kun driftattiin virran mukana kallion ympäri. Virtasukelluksista tulee jostain syystä mukava fiilis, kun virta vie ja itselle jää vain katselijan rooli. (Valitettavasti kuvia ei hirveästi ole, sillä vedenalaiset kuvaus- ja editointitaitoni kaipaavat jonkin verran hiomista. :)

Ensimmäinen sukellusspotti
Pinnanalaista meininkiä
Vielä näkyy värikkäitä koralleja

Majailimme Lipellä Gipsy Resortissa pienessä bungalowissa lähellä rantaa. Kiersimme saarella useita eri majapaikkoja, mutta hintataso osoittautui muuta Thaimaata huomattavasti korkeammaksi. Lopulta onneksi löysimme Gipsyn, jossa olikin erittäin hyvä hinta-laatusuhde. Bungalow oli hyvää tasoa, siinä oli oma wc ja suihku, iso sänky sekä kunnon hyttysverkko. Kaiken kruunasi vielä parinkymmenen metrin matka rantaan sekä verannalla oleva riippumatto, jossa kelpasi makoilla.

Viihtyisä bungalowimme riippumattoineen.
Bungalowin edustan kukkaloistoa. Viihtyisyyteen oli panostettu!

Lipellä ollessamme tapasimme myös ensimmäisenä iltana suomalaispariskunnan, jonka kanssa tulimme heti hyvin juttuun. Vietimmekin pari iltaa heidän kanssaan nauttien Lipen ravintolatarjonnasta. Oli mukava turista välillä suomeksi ja ihan muista asioista kuin keskenämme matkatessa. Terveiset ja kiitokset Lempäälän suuntaan! Viimeisenä iltana kävi myös toinen mukava sattuma, kun törmäsimme vanhaan tuttuumme joka oli viettämässä vaimonsa kanssa häämatkaa Thaimaassa. Istuimme lopulta iltaa kuudestaan, mennen kuitenkin ajoissa nukkumaan valmistautuen seuraavan päivän lautta- ja bussimatkaan kohti Bangkokia.

Bangkok oli matkallamme välietappina, jotta pääsimme käyttämään äänioikeuttamme. Bangkokissa etsimme Suomen suurlähetystön, joka sijaitsee kohtuullisen keskeisellä paikalla Chit Lomin Skytrain-aseman vieressä. Suurlähetystöstä tulee äkkiseltään mieleen valtava lukaali, jonka rinnalla presidentinlinnakin kalpenee. Totuus on kuitenkin toinen. Lähetystö sijaitsi Amarin Tower -toimistorakennuksen 16. kerroksessa, jossa äänestystä varten oli varattu pieni aulatila. Glamour oli siis tästä aika kaukana. Vaalikahviakin olisi ollut tarjolla, mutta valitettavasti se oli äänestyshetkellämme juuri loppunut. Päädyimme lopulta alakerran Starbucksiin vaalikahveille pohtimaan vaalien lopputulosta. Näin jälkikäteen on hyvä sanoa, että ennustuksemme osuivat melko oikeaan. Tiedä sitten onko se hyvä asia vai ei.

Kohti vaaleja

Äänestämisen jälkeen matkamme jatkui kohti pohjoisessa sijaitsevaa Chiang Maita, jossa pääsimme viettämään thaimaalaisten uutta vuotta - Songkrania. Tästä vetisestä juhlasta seuraavassa postauksessa.

- Pauliina & Joni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti